CATEGORII
Pentru Artere   
Pentru Articulatii   
Pentru Bila   
Pentru Caile respiratorii   
Pentru Cap   
Pentru Coloana vertebrala   
Pentru Colon   
Pentru Corp   
Pentru Creier   
Pentru Ficat   
Pentru Gat   
Pentru Gura   
Pentru Inima   
Pentru Intestin   
Pentru Membre inferioare   
Pentru Nas   
Pentru Ochi   
Pentru Organe genitale   
Pentru Pancreas   
Pentru Piele   
Pentru Plamani   
Pentru Prostata   
Pentru Rinichi   
Pentru Sistemul Circulator   
Pentru Sistemul Osos   
Pentru Stomac   
Pentru Tract respirator   
Pentru Ureche   
Pentru Vezica urinara   
Noni Sirop
Home » Tratamente naturiste » Insolatia » Piele

Insolatia metode de prevenire si tratament .

Insolatia apare in general dupa o expunere prelungita la soare , in combinatie cu alti factori , cum ar fi activitate fizica intensa , aerisirea improprie , imbracamintea necorespunzatoare ( haine groase ori inchise la culoare ) si nu in ultimul rind , deshidratarea si pierderea mineralelor din singe . In aceste conditii , organismului ii slabeste capacitatea de a se racori  singur prin transpiratie , ca urmare temperatura interna creste , iar organele se incalzesc excesiv. Situatia poate deveni rapid grava . Principalele manifestari ale insolatiei  sunt durerile de cap , ametelile , congestia fetei , putindu-se ajunge pina la pierderea cunostintei .

Simptomele ce anunta instalarea tulburarii apar treptat : mai intii slabiciune , ameteala , greata , apoi crampe , dureri de cap si sete excesiva . Incet - incet persoana inceteaza sa mai transpire , pielea devine congestionata , uscata si fierbinte , uneori vinetie din cauza lipsei de oxigen . Temperatura corpului poate atinge valori  de pina la 41 grade cesius , producind cresterea pulsului  si ritmul transpiratiei , ducind in cazuri severe  pina la convulsii si coma .

Racorirea imediata a corpului este esentiala .

Foarte importanta este racorirea corpului , pentru a face sa scada temperatura interna . Asezati-va intr-un loc racoros si umbros , feriti de razele solare ( de preferinta intr-o incapere cu aer conditionat ) .

Faceti un dus cu apa rece . Aceasta metoda racoreste corpul  mai rapid decit cufundarea intr-o cada , deoarece apa se poate evapora mai repede  de pe piele si astfel se accentueaza efcetul racoritor . Repetati procedura de mai multe ori pentru a fi eficienta . Acoperiti- va apoi cu un cearceaf ud  si stati in fata unui ventilator . In plus puteti aplica pachete cu gheata sau prosoape reci pe portiunile bogat vascularizate , cum sunt incheieturile miinilor ,subsuorile , zona inghinala si gitul .

Primul ajutor .

Acordarea primului ajutor pina la sosirea ambulantei este absolut obligatorie pentru ca problema sa nu evolueze :

   - racoriti persoana afectata  folosind una din metodele enumerate mai sus . Frecati extremitatiele pentru a stimula circulatia , in felul acesta singele mai rece  din straturile superficiale ale pielii ajunge in interiorul organismului si racoreste organele , in timp ce singele mai cald din interior vine spre epiderma , unde se raceste mai usor .

   -nu-i dati sub nici-o forma bolnavului medicamente antipiretice ( de scadere a febrei ). Acestea actioneaza prin scaderea turatiei termostatului organic care este acum in pozitie normala , conditiile de mediu fiind vinovate de cresterea temperaturii corpului .

   -dati-i suferindului sa bea lichide , insa cu prudenta , ca sa nu se inece .

   - este foarte important sa masurati temperatura  din 10 in 10 minute . Trebuie sa racoriti victima pina cind temperatura ei sa atinga 38-39 grade celsius dar nu mai putin.

Recomandari :

   - mentineti organismul hidratat , bind multe lichide , mai ales inaite , in timpul si dupa un efert fizic.Obisnuiti-va sa consumati apa , sucuri sau ceaiuri la fiecare 20 minute in timpul unui efort intens , fie ca va este ste sau nu .

   - adapostiti-va de soare si de zapuseala in timpul orelor de la amiaza , cind temperaturile sunt cele mai ridicate . Nu atipiti pe plaja , chiar daca va simtiti molesiti de soarele fierbinte .Puteti face un soc termic in somn .

   -pastrati un ritm lent in cursul activitatilor in aer liber atunci cind este zapuseala si umezeala .

   - purtati imbracaminte racoroasa . Cele mai potrivite haine sunt cele usoare  si deschise la culoare , pentru a reflecta lumina .Alegiti-le pe cele din bumbac , material ce permite mai usor circulatia aerului decit sinteticele sau lina . De asemenea tineti in permanenta pe cap o palarie  de culoare deschisa care sa permita aerisirea  si sa umbreasca gitul .

 

 


Acest articol a fost vizitat de 1200 ori